
Yaşlanma karşıtı bakımda son yılların popüler içeriği peptidler, kolajen üretimini teşvik ederek cildin elastikiyetini artırır ve kırışıklıkların görünümünü azaltır. Bu sayede cildin daha dolgun ve sıkı görünmesini sağlar. Düzenli kullanımda anti-aging etkisinin yanısıra cildin doğal bariyerini güçlendirir ve dış etkenlere karşı koruma sağlar.
Peptidler, cildimizde bulunan kolajen ve elastin gibi temel proteinlerin yapıtaşlarıdır. Cildin doğal işleyişine katkıda bulunan aminoasit zincirleri olan peptidlerin son yıllarda popülerliği daha da artmıştır. Vücutta kendiliğinden bulunan peptidler, özellikle yaşlanmayla beraber vücutta daha az üretilir ve bunun sonucunda çizgilenme, elastikiyet kaybı, nemsizlik gibi farklı cilt endişelerine sebep olur. Düzensiz uyku, sağlıksız beslenme gibi dış etkenler de vücuttaki peptid oranın azalmasına sebep olabilir.
Peptid içeren serumlar genellikle sabah ve/veya akşam temizlenmiş kuru cilde uygulanır. Üzerine nemlendirici sürülür. Eğer cilt bakım rutininde tonik kullanılacaksa, peptid içeren serumun tonik uygulamasından sonra sürülmesi gerekiyor. Ayrıca peptid serum uygulamasını her zaman nemlendiriciden bir adım önce yapmak büyük önem taşıyor. Bu sayede serum, cildin alt katmanlarına nüfuz ederek nemlendiriciden alınacak verimi en üst seviyeye çıkarır. En doğru kullanım zamanı, rutindeki diğer aktif içerikler ile doğru kombinlenmesi ile olur.
Peptidler cildin kolajen ve elastin üretimini teşvik ederek, ince kırışıklıkların oluşumunda ve yaşlanmanın geciktirilmesinde etkilidir. Cildin sıkı ve pürüzsüz görünümünü korumaya yardımcı olur ve daha dolgun görünmesine katkıda bulunur. Ayrıca, cilt bariyerinin onarılmasına ve güçlendirilmesine destek olur. Cilt tonunun eşitlenmesine katkıda bulunur. Kızarıklığı ve iltihabı yatıştırır. Sivilceleri kontrol etmeye yardımcı olur.
Hassas ciltler de dahil olmak üzere, kuru, yağlı ve akneye eğilimli gibi tüm cilt tipleri için uygundur. Neredeyse herkes için uygun olup alerji ve yan etki yapmazlar.
Peptid içeren serumlar her gün kullanılabilir, hatta düzenli olarak kullanmak üründen alınacak verimin çok daha fazla olmasını sağlar.
Kolajen sentezini uyaran iki farklı içerik olan peptidler ve retinollerin cilt bakımında birbirini tamamlayıcı etkisi vardır. Bir çok cilt bakım ürünü bu 2 bileşeni bir araya getirerek sinerjik bir etki yaratmayı hedefler. Ancak birlikte kullanım konusunda bazı önemli noktalar vardır. Aynı anda birlikte gece rutininde kullanılabilirler ya da olası intolerans riskini önlemek için retinol ve peptidi akşamları gün aşırı kullanabilirsiniz ya da peptidleri gündüz, retinolü akşam kullanmak bir başka tercih olabilir.
Peptid içeren serumların, aynı anda içinde çoklu asit karışımı içeren serumlarla beraber kullanılması önerilmez. Glikolik asit ve salisilik asit gibi AHA ve BHA’larla kullanmamak gerekir. Çünkü asitler peptid bağlarının bozulmasına neden olabilir ve üründen alınacak verimi azaltabilir ya da ciltte hassasiyeti arttırabilir.
Peptidler birçok aktif içerikle güvenle kullanılabilir, aşağıdaki aktif içeriklerle kullanıldığında ise etkileri güçlenebilir;
- Retinolle beraber çok güçlü antiaging etki sağlar, ciltteki elastikiyeti arttırır ve ince kırışıklıklar azalır.
- Hyaluronik asitle birlikte kullanıldığına cilt yenilenmesini ve cildin nem oranını arttırarak daha dolgun ve sağlıklı bir cilt görünümü sağlar.
- C vitamini ve diğer antioksidanlar, peptidler gibi kolajen üretimini destekler. Birlikte kullanıldığında antiaging etki artar
- Niasinamidlerin ise nemlendirici özelliklerinin, kolajen üretimini destekleyen peptidin etkisini artırabileceği düşünülüyor.
Bazı peptid molekülleri ayrıca antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Bu, akne ve lekelere yol açan bakterileri önlemeye yardımcı olabilecekleri ve bunun sonucunda enflamasyon ve kızarıklığın azaldığı, onarımın kolaylaştığı gözlemlenmiştir.
Her cildin ihtiyacı olan peptid formu aynı değildir. Öncelikle daha elastik bir cilt ve azalmış kırışıklar, cilt bariyerini onarma, akne skarlarında azalma, nem desteği gibi sorun ve ihtiyaçlara göre hangi peptid formunun seçilmesi gerektiğine karar verilmedir. Bir diğer önemli olan peptid serumun derinin dış katmanından emilebilmesi ve aktif olarak etki edeceği epidermis ve dermis gibi katmanlara inebilmesidir. Mutlaka üzerinde çalışma yapılan peptidler tercih edilmelidir.
Peptidler gebelik ve emzirme döneminde güvenle kullanılabilir. Hatta gebelikte özellikle retinoidlerin kullanımı kesinlikle yasak olduğu için alternatif olarak seçilmesinde anti-aging etki olarak fayda vardır. Yine de kullanmadan önce herhangi bir endişeniz varsa doktorunuza danışabilirsiniz.
Evet, hatta cildiniz hassas ve iltihaplıysa görünür şişliği azaltmaya yardımcı olan bir grup iltihap giderici bileşik olan prostaglandinlerin üretimini artırarak kızarıklığın görünümünü azaltmaya yardımcı olabilir.
Peptid bileşenleri tüketicilerin cilt bakım rutinlerinde giderek yükseliştedir. “2019 yılında peptidler tüketicilerin cilt bakım rutinlerinin %13’ünde yer aldı. 2023 yılında ise tüketicilerin cilt bakım rutinlerinin %26’sında yer aldı. Peptidler önümüzdeki 5 yıl içinde en hızlı büyüyen aktif olacaklar.’’ Kline &Co Market Research (2023)
Pintea A, et al., Peptides: emerging candidates for the prevention and treatment of skin senescence: a review. Biomolecules 2025.
Aguilar-Toalá JE, et al., Potential role of natural bioactive peptides for development of cosmeceutical skin products. Peptides 2019.
Ledwoń P et al., Peptides as Active Ingredients: A Challenge for Cosmeceutical Industry. Chem Biodivers 2021.
Peptides are taking the skin care world by storm in 2024.
Kline &Co Market Research (2023)