Yüzyılı aşkın süre önce keşfedilmesine ve uzun yıllar boyunca hastalığın tanımlanması, süreçlerinin aydınlatılması ve tedavisine yönelik yoğun çalışmalar yapılmasına rağmen AH’yi kesin olarak tedavi eden bir ilaç veya bir tedavi yöntemi ne yazık ki günümüzde hâlâ bulunamamıştır.
AH’nin tedavisine yönelik kullanılan ilaçlar son derece sınırlı olup, bu alanda temel olarak “dört ilaç” bulunmaktadır ve bu ilaçlarla yapılan tedavi “semptomatik (belirtiye yönelik) tedavi” olarak sınıflandırılmakta ve hastalığı tam olarak iyileştirmemekte ve beyindeki sinirlerde oluşan harabiyeti tam olarak tedavi edememektedirler. Bu dört ilaçtan üçü beyinde kolinerjik sinirlere ait işlevlerin etkinliğini arttırmaya yönelik “antikolinesteraz” ilaçlar (donepezil, rivastigmin ve galantamin) ve biri beyinde glutamerjik sinirlerin aşırı işlevlerini azaltmak amacıyla glutamerjik sinirlerin bir reseptör alt tipi olan N-metil-D-aspartat (NMDA) reseptörlerini yarışmalı bir biçimde antagonize eden (reseptör uyarıldığında ortaya çıkan biyolojik yanıtı engelleyen) “NMDA kompetitif (yarışmalı) antagonisti” (memantin)’dir. Antikolinestreaz ilaçlar (donepezil, rivastigmin ve galantamin); hafif ve orta şiddette Alzheimer tipi demansın semptomatik tedavisinde, NMDA yarışmalı antagonisti (memantin) ise orta ve şiddetli Alzhemier tipi demansın semptomatik tedavisi için onaylanmışlardır. Donepezil ve galantaminin tablet, rivastigminin ise kapsül, solüsyon (çözelti) ve cilt üzerine yapıştırılan flaster formları mevcuttur. Memantinin ise tablet ve çözelti içeren formları mevcuttur ve memantin ile donepezili birlikte içeren daha yeni bir kombinasyon ilaç şekli de bulunmakta ve orta ve şiddetli Alzheimer tipi demansın tedavisine yönelik olarak kullanılmaktadır.
Bu ilaçlar AH'yi tedavi edemediğinden, AH'nin patofizyolojik (hastalığa neden olan mekanik, fiziksel veya biyokimyasal işlevlerde meydana gelen bozuklukların) belirteçlerini hedef alan monoklonal antikorlar (bir hastalık etkenine karşı onu yok etmek için tasarlanmış (klonlanmış) antikorlar (bağışıklık hücreleri)) (örneğin Aβ plaklarını hedef alan birçok monoklonal antikor (örn. aducanumab, lecanemab)) dahil olmak üzere hastalık modifiye edici ilaçlara olan ilgi artmıştır. Bununla birlikte, AH’nin erken evresinde hafif bilişsel (zihinsel) yetmezlikte tedavi için FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) onayı almış olan bu yeni ilaçlarla klinikte bilişsel (zihinsel) fonksiyonlardaki azalmada tam olarak belirgin bir etkinlik elde edilemediği ve bu ilaçların nörolojik komplikasyonlar gibi yan etkileri ve dolayısıyla güvenilirlikleri ile ilgili sorunlar nedeniyle bu ilaçların onaylanması konusunda büyük tartışmalar bulunmaktadır. Bu alanda en son FDA onayı alan ilaç etki mekanizması yine aducanumab, lecanemab ile aynı olan (Aβ’ya karşı monoklonal antikor) ve onlarla aynı şekilde erken evre AH’de, hafif bilişsel yetmezlik için 2024 yılında onaylanan donanemab’tır. Ayrıca şizofreni tedavisinde kullanılan, atipik antipsikotik bir ilaç olan brekspiprazol de AH’ye bağlı demans (bunama) ile ilişkili ajitasyon (bir kişinin, kendisi ya da yakın çevresinin güvenliğini tehlikeye sokan her türlü sesli, sözlü ve/veya motor davranışlar kümesi) tedavisinde FDA tarafından 2023 yılında onaylanmıştır. Buna ek olarak, on yıllar boyunca AH'nin çeşitli hastalık gelişim yollarını hedef alan birçok ilaç araştırması yapılmış olmasına rağmen, sonuçlar tatmin edici değildir ve henüz AH'nin ilerlemesini etkili bir şekilde durduran etkili ve doğrulanmış bir tedavi yoktur.
AH’den korunmak için; vücut kitle indeksi (VKİ) ve vücut ağırlığının dikkatli yönetilmesi, (özellikle 65 yaş üstü yetişkinler tarafından) düzenli fiziksel egzersiz yapılması, okuma ve satranç oynama gibi bilişsel (zihinsel) aktiviteleri uyaran eylemlerin yapılması, sigara içilmemesi ve tütün kullanılan ortamlarda bulunulmaması, alkol tüketiminin kısıtlanması, yeterli ve iyi kalitede uyku, sağlıklı bir yaşam şekli ile diyabetten (şeker hastalığı) kaçınılması, sağlıklı bir yaşam şekli ve gerekli durumlarda ilaç kullanımı ile ateroskleroz (damar tıkanıklığı), atriyal fibrilasyon (kalp atriyumunun (kulakçığının) koordine olmadan ve çok hızlı kasılması) gibi kalp damar hastalıklarına karşı önlem alınması, hipertansiyon (yüksek kan basıncı) ve ortostatik hipotansiyona (oturduktan veya uzandıktan sonra ayakta dururken meydana gelen düşük kan basıncı) karşı dikkatli olunması, yaşlılıkta sağlıklı ve güçlü olma, yaşamın erken dönemlerinde olabildiğince eğitim almak, zihni sakin tutmak ve günlük stresten uzak durmak gibi öneriler güncel bilimsel yayınlarda ön klinik öneriler de dahil olmak üzere verilmektedir.
1. Alzheimer’ Association®. Biomarkers and Alzheimer’s disease.
Erişim: 08.08.2024)
2. Buccellato FR, et al. Treatment of Alzheimer's Disease: Beyond Symptomatic Therapies. (2023).
3. Duan Y, et al. Stem Cell Therapy for Alzheimer's Disease: A Scoping Review for 2017-2022. (2023).
4. DeTure MA, and Dickson DW. The neuropathological diagnosis of Alzheimer's disease. (2019).
5. FDA-Approved Treatments For Alzheimer’s. (Erişim: 15.08.2024).
6. Gülpek D ve ark. Ajite Hastaya Yaklaşım. (2019).
7. Hippius H ve Neundörfer G. The discovery of Alzheimer's disease. (2003).
(Erişim: 07.08.2024)
9. Kim CK, et al. Alzheimer's Disease: Key Insights from Two Decades of Clinical Trial Failures. (2022).
10. Madnani RS. Alzheimer's disease: a mini-review for the clinician. (2023).
13. Śliwińska S and Jeziorek M. The role of nutrition in Alzheimer's disease. Rocz Panstw Zakl Hig. (2021).
14. Soria Lopez JA, et al. Chapter 13-Alzheimer's disease. Handb Clin Neurol. (2019).
15. Weller J and Budson A. Current understanding of Alzheimer's disease diagnosis and treatment. (2018).
16. World Health Organization (WHO) (2024). News room. Fact sheet. Detail. Dementia. Available at:
17. Yu JT, et al. Evidence-based prevention of Alzheimer's disease: systematic review and meta-analysis of 243 observational prospective studies and 153 randomised controlled trials. (2020).