Avrupa Birliği, kozmetik ürünlerde kullanılan bazı maddelerle ilgili yeni düzenlemeler getirdi. Bu düzenlemeler özellikle retinoidler (retinol, retinil asetat ve retinil palmitat gibi) üzerinde duruyor. genistein, daidzein, kojik asit, alfa-arbutin, arbutin, 3-(4′-metilbenziliden)-kafur, triklokarban ve triklosan gibi birçok başka maddenin uzun süredir tartışılan ve beklenen yeni kullanım kurallarıyla ilgili kısıtlamalar var.
Retinol, Retinil Asetat ve Retinil Palmitat, kozmetiklerde kullanımı kısıtlamaya tabi olan maddelerin yer aldığı Kozmetik Yönetmeliği’nin Ek III listesine dahil edilmiştir. Retinoidler, antioksidan, akne karşıtı ve kırışıklık karşıtı etkileriyle bilinen etkili bileşenlerdir, ancak aşırı A vitamini alımına bağlı teratojenik etkiler nedeniyle dikkatli kullanılmalıdır. Tüketici Güvenliği Bilimsel Komitesi (SCCS), kozmetiklerde A vitamini kullanımını güvenli bulmuş, ancak gıda ve takviyeler yoluyla yüksek alım seviyelerine ulaşan bireyler için risklere dikkat çekmiştir. Retinoidlerin, vücut losyonlarında %0,05 Retinol Eşdeğeri (RE) ve diğer durulanan ya da durulanmayan ürünlerde %0,3 RE oranında kullanımı izinlidir. Bu değişiklikler 1 Kasım 2025 tarihinde yürürlüğe girecek olup, bu tarihten itibaren yeni gereklilikleri karşılamayan kozmetik ürünlerin AB pazarında satışı yasaklanacaktır. Bu tür ürünlerin tamamen satış yasağı ise 1 Mayıs 2027 itibarıyla uygulanacaktır.
Alfa-Arbutin ve Arbutin, cilt beyazlatıcı olarak kullanılan maddelerdir, ancak hidrokinon salınımı nedeniyle sağlık endişeleri taşımaktadır. Hidrokinon, karsinojen olarak sınıflandırılmış olup, kozmetiklerde yalnızca belirli koşullarda izin verilmektedir. SCCS, bu maddeler için güvenli kullanım seviyelerini belirlemiş ve hidrokinon seviyesinin iz seviyesini aşmaması gerektiğini vurgulamıştır. Yeni düzenlemelere göre, Alfa-Arbutin: Yüz kreminde %2, vücut losyonunda %0,5; Arbutin: Yüz kreminde %7 olarak sınırlandırılmıştır.
Genistein, Daidzein ve Kojik Asit, kozmetiklerde cilt bakım ve aydınlatıcı olarak kullanılsa da, endokrin sistemi bozma potansiyeli taşıyan maddeler olarak sağlık riski oluşturabilirler. SCCS, bu maddeler için güvenli kullanım seviyelerini belirlemiş ve yeni düzenlemelerle kozmetik yönetmeliğine dahil edilmiştir.Genistein: %0,007, Daidzein: %0,02, Kojik Asit: %1 (sadece yüz ve el ürünlerinde) olarak sınırlandırılmıştır.
Metilbenzilidene Kamfor, UV filtresi olarak kullanılıyordu ancak endokrin bozucu özellikleri nedeniyle SCCS tarafından güvenli kullanım için bir maksimum konsantrasyon belirlenememiştir. Bu madde, Kozmetik Yönetmeliği'nin Ek II'ye dahil edilerek 1 Mayıs 2025'ten itibaren AB pazarına sunulamayacak ve 1 Mayıs 2026'dan itibaren satışa sunulamayacaktır.
Triklosan ve Triklokarban, endokrin sistemi olumsuz etkileyebilecek maddeler olarak değerlendirildi ve kozmetiklerde kullanımlarıyla ilgili düzenlemeler yapıldı. Triklosan, diş macunlarında 3 yaş altı çocuklar için yasaklanırken, %0.3 maksimum konsantrasyonla el sabunları, duş jelleri ve deodorantlarda kullanılabilir. Triklokarban ise, maksimum %0.2 konsantrasyonla tüm kozmetik ürünlerde kullanılabilir, ancak 6 yaş altı çocuklar için diş macunlarında yasaktır. Önceki düzenlemeler kapsamında üretilen ürünler 31 Aralık 2024 tarihine kadar satışa sunulabilecek; ancak 31 Ekim 2025 tarihine kadar piyasadan çekilmesi gerekiyor.
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=OJ:L_202400996
https://www.cosmeticscare.eu/en/new-rules-for-the-use-of-retinoids-and-more/